Inspiratie

Burgemeesters: meer luisteren, meer begrip, minder scheldkanonnades

Waar de burgemeesters zich écht zorgen over maken, is een gebrek aan verdraagzaamheid. In hun nieuwjaarstoespraken roept een groot deel van hen op tot naar elkaar luisteren en begrip tonen voor elkaar mening.

"Oor-delen, wat hebben we die snel klaar. Oordelen, ze zijn vaak zo hard en meedogenloos", zei bijvoorbeeld burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk (CDA). "Kijk eens goed naar dat woord oor-delen. Dat begint niet met spreken, maar met luisteren".

Dat luisteren kan alleen als burgers buiten hun bubbel treden, vinden onder anderen de burgemeesters van Delft, Noordwijk en Zwijndrecht. De laatste, Hein van der Loo (CDA), noemt het "de paradox van de moderne tijd: in onze snelle wereld, met digitale communicatie, lijkt contact zo makkelijk. Toch zie ik dat we elkaar niet altijd weten te vinden."

Klik hier voor het gehele NRC-artikel.

We vinden het leuk als je dit artikel deelt.


Anastasia & Annemieke
Bevlogen trainers en coaches vol bezieling over het vermogen van luisteren. Anastasia vanuit de psychologie en Annemieke vanuit de communicatiewetenschap. Beiden hebben ruime ervaring in zowel profit- als non profit-organisaties.

Meer informatie?

We nemen snel contact met je op.

Versturen
Contact