Inspiratie

The Optimist (mei/juni 2019) “luisteren naar creativiteit”.

In The Optimist staat een voorproef van het boek van Cathelijne Esser: De eenvoud van aandacht; wat je zoekt is dichterbij dan je denkt. Esser beschrijft in haar boek 7 sporen waarlangs ze zelf dieper heeft leren luisteren. Dit artikel gaat over het tweede spoor: luisteren naar creativiteit. Haar belangrijkste inzicht als het gaat om moeiteloze creativiteit: “het lichaam is een kanaal om wat gecreëerd wil worden, vorm te laten krijgen; ik hoef enkel te luisteren”.

In haar boek beschrijft zij wat het creatieve proces in de weg kan staan en wat de creativiteit moeiteloos maakt. Deze inzichten zijn zeer herkenbaar vanuit onze workshops:

  • dat angsten, verwachtingen, overtuigingen en conditioneringen blokkades opwerpen en het luisteren stagneren
  • dat ons waarnemen (dus ook ons luisteren) wordt ingekleurd en beoordeeld op basis van onze ervaringen uit het verleden
  • dat volledig aanwezig zijn & open staan voor verwondering een dieper luisteren (en het creatieve proces) makkelijker maakt 
  • dat vertragen en een ontvankelijke houding creativiteit laat stromen

In workshops van luistervermogen krijgen we vaak terug: “luisteren is een hele kunst, het lijkt eenvoudig, maar je dendert er zo overheen”. Vanuit een open, ontspannen grondhouding wordt op vele vlakken zoveel meer mogelijk; van moeiteloze creativiteit tot een dieper, wezenlijker contact met de ander. 

Het boek van Cathelijne Esser en het artikel hierover in The Optimist zijn aanraders voor iedereen met interesse voor dieper luisteren.

Wil jij je luisterkwaliteit verdiepen, verfijnen of vergroten? Luistervermogen heeft een ruim aanbod workshops en trainingen. Bel ons voor meer informatie: Anastasia 06 5065 82 83 of Annemieke 06 1003 83 19.

We vinden het leuk als je dit artikel deelt.


Anastasia & Annemieke
Bevlogen trainers en coaches vol bezieling over het vermogen van luisteren. Anastasia vanuit de psychologie en Annemieke vanuit de communicatiewetenschap. Beiden hebben ruime ervaring in zowel profit- als non profit-organisaties.

Meer informatie?

We nemen snel contact met je op.

Versturen
Contact